Op een ontspannen manier lange autoritten doorkomen

Er is vaak een lange autorit nodig voordat je de bestemming van de welverdiende familievakantie bereikt, of voordat je in het weekend bij opa en oma aankomt. Deze rit kan best leuk kan zijn, mits je de juiste voorbereidingen treft.

Op een ontspannen manier lange autoritten doorkomen

 

Vaak vinden de kinderen het in de auto moeilijk om stil te zitten en hoor je al snel zeurende geluiden, zoals: "Ik heb honger", "Ik heb dorst" of "Ik verveel me". Hierdoor raakt de bestuurder geïrriteerd en is de rust in de auto ver te zoeken. Maar is dat echt nodig? Als je je goed voorbereidt op een rit, hoeft het niet zo te gaan. Met een paar hele simpele truckjes voorkom je boze gezichten en maak je de reis plezierig en stressvrij. Wij hebben enkele praktische tips om de kinderen tevreden te houden:
 

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

De speler die begint noemt een voorwerp, op de weg of in de omgeving, dat door de anderen ontdekt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld een fiets, een koe, een bepaald automerk of een benzinestation zijn. Wie dit voorwerp het eerst ontdekt, mag nu bepa-len waar de anderen naar moeten zoeken. Om het spel wat gemakkelijker te maken, kan er ook een kleur worden gegeven. Er moet dan bijvoorbeeld een blauwe fiets of rode auto worden gevonden.
 

Het alfabet onderweg

De spelers kijken goed om zich heen tijdens het rijden. Daarbij zoeken ze op de ver-keersborden naar woorden die beginnen met letters van het alfabet. Eerst moet er een woord beginnend met de letter A gevonden worden. Iedereen die een woord met de A heeft ontdekt, zoekt vervolgens naar een woord beginnend met een B, vervolgens een woord met een C, enzovoort, totdat alle letters zijn geweest. De speler die als eerste het hele alfabet heeft gehad, heeft gewonnen. 

Tip: het spel wordt wat moeilijker als de letters van het alfabet achterstevoren gevon-den moeten worden. 

Regelmatige pauzes zijn net zo belangrijk als de spelletjes onderweg: haal elke één tot twee uur een frisse neus, ga lekker picknicken of ga spelen in een speeltuin. Misschien ligt er op de route een leuke toeristische attractie, zoals bijvoorbeeld een meer of een dierentuin om te bezoeken? Een dergelijke stop verkort de rit en is erg leuk! Zo’n fijne start kan alleen maar leiden tot een geslaagde vakantie, toch? 

Goede reis!