Knutselen met kinderen

Misschien is het gewoon een gevoel, maar in tijden van streaming, gamen en dergelijke activiteiten lijkt ouderwets knutselen soms op de achtergrond te verdwijnen. Maar met het juiste idee is knutselen een leuke, creatieve bezigheid voor het hele gezin.

Knutselen met kinderen

 

Fijne motoriek, coördinatie en uithoudingsvermogen, bij het knutselen worden al deze vaardigheden geoefend. Knutselen is niet alleen een gevarieerde, maar ook zinvolle bezigheid. Wat er precies wordt gemaakt, hangt af van de leeftijd en het vermogen van de kinderen. Maar wat als andere bezigheden zoveel interessanter lijken dan knutse-len? De ervaring leert dat door het gevoel iets waardevols en/of praktisch te kunnen creëren, knutselen weer snel aan populariteit wint.
 

Van oud naar nieuw

Een broodmand gemaakt van oud papier, een pennenhouder gemaakt van wc-papierrollen, stijlvolle armwarmers gemaakt van sokken of een juwelendoos gemaakt van lege luciferdoosjes: het zogenaamde "upcycling knutselen" is een bijzonder mili-euvriendelijke manier van creatief bezig zijn. Tegelijkertijd worden mooie dingen gemaakt die u goed kunt gebruiken. Klinkt dit ingewikkeld? Vaak is het dat helemaal niet: het kan zelfs heel eenvoudig zijn. Een oude opbergdoos verandert met behulp van papier, een paar stiften en een schaar in een handomdraai in een poppenwiegje. En in een paar eenvoudige stappen ontstaan grappige dieren of unieke fantasie figuren uit kurken en een paar lucifers.
 

Geef met liefde

Geschenken die niet in de winkel te koop zijn, zijn vaak de leukste geschenken, toch? Een handgemaakt houten fotolijstje met bijpassende foto,  een liefdevol gevormde broche van klei of onderzetters gemaakt van fel gekleurde CDs? Je kan het zo gek niet verzinnen of het is te maken. En de blijdschap op het gezicht van de ontvanger is de mooiste beloning.
 

Pret in het dagelijks leven

Is de muur in de gang vrij kaal, zien de bloempotten er op het balkon allemaal hetzelf-de uit en zijn de witte theelichtjes op het dressoir te saai? Dit kan snel worden veran-derd doormiddel van een goed idee, een schaar, wat verf, papier, lijm of een stuk stof. Er kunnen mooie decoratieve blikvangers ontstaan door bijvoorbeeld het gebruiken van de origamitechniek, de kunst van het vouwen van papier . De complimenten die je ontvangt over, en vooral het dagelijks kunnen bewonderen van het eindresultaat kan super motiverend zijn om nieuwe knutselprojecten te starten.

En? Al een leuk idee opgedaan?

Veel plezier ermee!